Márkafüggetlen autószerviz   ●   Nyitva tartás: Hétfő - Péntek 8.00. - 17.00. -ig   ●   Tel.: +36 70 335 9337

Fényszóró polírozása

Miért is érdemes egy fényszórót felújítani (polírozni, lakkozni) ?

  • Biztonságosabbá válik az éjszakai autózás mivel jobban látunk, és a szembe jövőket sem vakítjuk annyira – ami a mi biztonságunkat is javítja.
  • Egy felújított fényszóró javítja a gépkocsi megjelenését, és ezáltal növeli az értékét is. Az autókereskedők ezt nagyon jól tudják, ezért sok esetben élnek is ezzel a lehetőséggel.
  • Ha nő a gépkocsi értéke, könnyebbé válik az értékesítése. Egy fényszóró polírozás (és UV védelem) költségei csak töredékét teszik ki egy új pár vásárlásának.
  • A besárgult fényszóró a műszaki vizsgát is meghiúsíthatja.

Az autónk fényszórója olyan, mint a szemünk. Javítja a látásunkat, különösen az éjszakai vezetésnél.

Ha látjuk, hogy már nem úgy világít, szórja a fényt, megváltozott a színe, törődjünk vele. Igaz, hogy nem vihetjük szemorvoshoz, viszont egy Fényszóró polírozás -ra, védőlakkozásra igen. Egy fényszóró polírozás ujjá varázsolhatja a fényszórót, és biztonságosabbá teszi az éjszakai autózást nem csak nekünk, hanem a szembejövőknek is.

Fontos, hogy megértsük mi is történik mikor fényszórónk elveszti régi fényét. Régebben (1980 előtt) az autólámpák üvegből készültek, tehát ez a probléma nem létezett. Napjainkban az autógyárak szinte kizárólag műanyagot használnak a gyártás során, mivel ez sokkal olcsóbb, könnyebb, egyszerűbben megmunkálható, és esztétikusabb. Egy áramvonalas autó fényszóróját szinte lehetetlen üvegből legyártani. A köznyelvben plexi néven illetik ezt az új átlátszó anyagot, a valóságban ez polikarbonát, a márkaneve lexán.

A műanyag azonban pár év alatt bemattul, elszíneződik, -ez az oxidáció következménye. Az oxidáció során az elemek és vegyületek oxigént vesznek fel, azzal reakcióba lépnek. Ha egy almát meghámozunk a szép fehér húsa rövidesen barna lesz – ugyanez történik a fényszórónk lencséjével is. Ezen kívül az úton haladva por és kavics szemcsék záporoznak rá – összekarcolják a felületét. Az UV sugarak is “megteszik a magukét”, alaposan felgyorsítva az oxidációt.

A gyáraknak reagálni kellett erre a problémára, ezért egy újabb átlátszó réteget vittek fel a fényszóró “üvegére”, mely véd az UV sugaraktól, és sokkal keményebb is. Azonban idővel ez a réteg is oxidálódik, és bármilyen kemény is, karcolódik.

A szervizek hamar kidolgozták a maguk javítási technológiáját: a fényszóró “plexi” ,  a fényszóró polírozás -t. Ez egy látványos művelet, hamar ujjá lehet vele varázsolni a lámpánkat, de itt is van egy bökkenő: a csiszolással majdnem mindig eltávolítják az UV védő réteget. Ennek következtében a fényszóró “üveg” öregedése a többszörösére gyorsul, szerencsétlen esetben 3-6 hónap múlva ugyanott tartunk, mint a polírozás előtt. Véleményünk szerinte ez idő és pénz pazarlás. A másik gond, hogy a fényszóró “üveg” annyira vékony, hogy többszöri polírozást nem nagyon visel el.

Mi tehát a megoldás? A lencsét cserélni nagyon körülményes és drága. Szerencsére azonban nem kell kétségbe esni, a fényszóró polírozás után lehetőség van egy UV és karcolás álló lakk réteg felvitelére.