Fényszóró polírozása

fényszóró-polírozás

Miért is érdemes egy fényszórót felújítani?

Biztonságosabbá válik az éjszakai autózás mivel jobban látunk, és a szembe jövőket sem vakítjuk annyira – ami a mi biztonságunkat is javítja.
Egy felújított fényszóró javítja a gépkocsi megjelenését, és ezáltal növeli az értékét is. Az autókereskedők ezt nagyon jól tudják, ezért sok esetben élnek is ezzel a lehetőséggel.
Ha nő a gépkocsi értéke, könnyebbé válik az értékesítése. Egy fényszóró polírozás (és UV védelem) költségei csak töredékét teszik ki egy új pár vásárlásának.
A besárgult fényszóró a műszaki vizsgát is meghiúsíthatja.
Az autónk fényszórója olyan, mint a szemünk. Javítja a látásunkat, különösen az éjszakai vezetésnél.

Ha látjuk, hogy már nem úgy világít, szórja a fényt, megváltozott a színe, törődjünk vele. Igaz, hogy nem vihetjük szemorvoshoz, viszont egy Fényszóró polírozás -ra igen. Egy fényszóró polírozás ujjá varázsolhatja a fényszórót, és biztonságosabbá teszi az éjszakai autózást nem csak nekünk, hanem a szembejövőknek is.

Fontos, hogy megértsük mi is történik mikor fényszórónk elveszti régi fényét. Régebben (1980 előtt) az autólámpák üvegből készültek, tehát ez a probléma nem létezett. Napjainkban az autógyárak szinte kizárólag műanyagot használnak a gyártás során, mivel ez sokkal olcsóbb, könnyebb, egyszerűbben megmunkálható, és esztétikusabb. Egy áramvonalas autó fényszóróját szinte lehetetlen üvegből legyártani. A köznyelvben plexi néven illetik ezt az új átlátszó anyagot, a valóságban ez polikarbonát, a márkaneve lexán.

A műanyag azonban pár év alatt bemattul, elszíneződik, -ez az oxidáció következménye. Az oxidáció során az elemek és vegyületek oxigént vesznek fel, azzal reakcióba lépnek. Ha egy almát meghámozunk a szép fehér húsa rövidesen barna lesz – ugyanez történik a fényszórónk lencséjével is. Ezen kívül az úton haladva por és kavics szemcsék záporoznak rá – összekarcolják a felületét. Az UV sugarak is “megteszik a magukét”, alaposan felgyorsítva az oxidációt.

A gyáraknak reagálni kellett erre a problémára, ezért egy újabb átlátszó réteget vittek fel a fényszóró “üvegére”, mely véd az UV sugaraktól, és sokkal keményebb is. Azonban idővel ez a réteg is oxidálódik, és bármilyen kemény is, karcolódik.

A szervizek hamar kidolgozták a maguk javítási technológiáját: a fényszóró “plexi” , a fényszóró polírozás -t. Ez egy látványos művelet, hamar ujjá lehet vele varázsolni a lámpánkat, de itt is van egy bökkenő: a csiszolással majdnem mindig eltávolítják az UV védő réteget. Ennek következtében a fényszóró “üveg” öregedése a többszörösére gyorsul, szerencsétlen esetben 3-6 hónap múlva ugyanott tartunk, mint a polírozás előtt. Véleményünk szerinte ez idő és pénz pazarlás. A másik gond, hogy a fényszóró “üveg” annyira vékony, hogy többszöri polírozást nem nagyon visel el.

Mi tehát a megoldás? A lencsét cserélni nagyon körülményes és drága. Szerencsére azonban nem kell kétségbe esni, a fényszóró polírozás után lehetőség van egy UV és karcolás álló lakk réteg felvitelére.

Fényezés polírozás

Polírozás

Karcok a fényezésen

lakkfelület karc ábraAlapvetően azt mondhatjuk, hogy minden olyan karc kipolírozható, amelybe az emberi köröm nem akad bele. Az ábrán is látható, a mély karc “átvágta” a legfelső réteget, így ebben az esetben már nem lehet úgy lekoptatni a szomszédos felületet, hogy a karcot végleg eltüntessük. Ekkor újra kell fújni. A kisebb karcok általában a színtelen lakkréteg felületét “borzolják” fel és eltávolíthatók (például köröm nyomok a kilincsek alatt). Gépkocsik esetében a legfelső réteg vastagsága 45-100 mikron. Egy alapos gépi koptató polírozás gépkocsiknál 3-5 mikron.

Miért érdemes bizonyos időközönként políroztatni autónkat?

Gépkocsink igényli a rendszeres karbantartást, ápolást. Az idő múlásával a festett felületek folyamatosan veszítenek fényességükből, mattulnak, ezért is érdemes mindig felújító polírozásban és utófényesítésben részesíteni autónkat.

A mattulás elsődleges oka, hogy a mindennap használt járművek fokozott környezeti hatásnak, apróbb sérüléseknek vannak kitéve, de a mattuló karosszériák fénye visszaállítható a megfelelő eljárással és precíz munkával. Az autópolírozás természetesen csak akkor ajánlatos, hogy ha a felület nem kellően sima, nagyon makacs szennyeződésekkel állunk szemben, vagy az UV sugárzás hatására a felület mattá vált, továbbá viszonylag finom karcok esetén is érdemes políroztatni.

Az autópolíroztatás során csak mikronnyival csökken az eredeti festékréteg, ezért emiatt nem kell aggódnia.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, tekintse meg szolgáltatásainkat.

A karosszéria ellenségei

A gépjárművek ápolásakor azt gondoljuk, hogy elegendő időnként lemosni a külső felületet, néha kiporszívózni belülről, esetleg alkalmanként valamilyen speciális készítmény segítségével áttörölni. Azonban az autók fényezését sajnos nem csak a sár és a por veszélyezteti, sokkal makacsabb és problémásabb szennyeződések is vannak. Az autó polírozása és az autókozmetika segítséget nyújt, ha bekövetkezik a probléma.

De mik a legártalmasabbak a fényezésre?

Az időjárási viszonyokból adódóan sajnos több veszély is van. Azok az autók, amelyek rendszeresen állnak nyáron a tűző napon, hamarabb mattulnak és könnyen kopik a fényezésük. Télen pedig a fagy és a latyak kezdi ki a karosszériát. A sós havas víz sajnos igen hamar rozsdásodáshoz vezet, akkor pedig egy autópolírozás már kevés. A madárürülék sajnos szintén agresszíven kezdi ki a gépjárművek fényezését – ha nem tisztítjuk rendszeresen, komoly foltokat és esztétikai gondokat okozhat.

Ahhoz, hogy ezeket elkerüljük, kocsinkat vigyük rendszeres időközönként szakszerű ápolásra egy autókozmetikába.

Ha Ön is szeretné megvédeni autójának szépségét, előzze meg a bajt és hordja rendszeresen autókozmetikába, ha pedig a védelem már meggyengült, az autópolírozás a tökéletes megoldás!